Monthly Archives: јуни 2012

4,5 милиони денари од општина Кисела Вода за споменикот на Тодор Александров

Општината Кисела Вода од својот буџет одвои 4,5 милиони денари за 5-метарската скулптура на Тодор Александров, која денес беше поставена кај местото  „Чешма“ меѓу улиците „Првомајска“ и „Иван Козаров“. Скулптурата наречена „Македонски војвода на коњ” е со висина од 5 метри, … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment

Општината Карпош некооперативна со „Фискален монитор“

Проектот Фискален Монитор е замислен како иницијатива за поголема транспарентност и отчетност на најголемите општини во Македонија и нивна отвореност за соработка со граѓанскиот сектор со цел граѓаните да можат да дојдат лесно до податоци во врска со начинот на … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment

Општина Центар ќе позајми 3 милиони евра за нова катна гаража

Општина Центар планира да земе заем во висина од 3 милиони евра кој ќе го троши за катна гаража кај „Нова Македонија“. Со тоа, задолжувањето на општинарите кај банките ќе стаса до 5,5 милиони евра. Неодамна, за истата намена, за … Continue reading

Posted in Актуелности, Други општини | Leave a comment

Државата троши повеќе отколку што има

Во последните три години Македонија е задолжена една милијарда евра, а бруто  надворешниот долг достигнал 66,7 одсто од БДП. Буџетскиот дефицит на Македонија за перидот  јануари-март изнесува 4,2 милијарди денари или 0,9 отсто од БДП. Тоа е последица на  остварените … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment

Уште 115.000 на веќе потрошените 34,5 милиони евра

115.000 евра е дополнителна сума на веќе потрошените  2,3 милиони евра народни пари, која Владата ќе ја обезбеди само за барокниот ентериер на зградата на Уставниот суд, Државен архив и Археолошкиот музеј. За целиот објект се потрошени 34,5 милиони евра … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment