Category Archives: Актуелности

Ревизорите открија неправилности во финансиското работење на општините Битола и Карпош

Деновиве Државниот завод за ревизија ги објави извештаите од ревизијата на работењето на две поголеми општини – Битола и Карпош.  Овде ви пренесуваме дел од забелешките на ревизорите, а целосните извештаи можете да ги најдете на линкот: http://www.dzr.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=17&tabid=1113 За Општина … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment

Општина Велес го намали буџетот за 4,4 проценти

Советот на Општина Велес на седницата одржана на 15 ноември донесе одлука да го измени и дополни буџетот на општината. Според усвоените измени, вкупните приходи се намалуваат за 4,4% од претходно планираните и сега изнесуваат 651,555,887 денари. Најголемо намалување има … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment

Ребаланси на општинските буџети во 2012

Следејќи ги буџетските активности на најголемите општини во Македонија, Фискален монитор редовно врши проверка на веб страните на општините и нивните службени гласници. Од достапните извори кај потранспарентните општини, кои редовно ги ажурираат своите веб страни и уредно ги објавуваат … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment

Почна постапка за ребаланс на буџетот на Општина Штип

Комисијата за финансирање, буџет и ЛЕР на Општина Штип ги прифати  предлог-измените и дополнувањето на буџетот на Општина Штип, со кои се предвидува намалување на приходната и на расходната страна. Дополнувањата се со цел буџетот да биде оптимален и да … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment

Општина Прилеп го намали буџетот за 2 отсто

Општина Прилеп во септември направи прв ребаланс на буџетот за оваа година, намалувајќи ги проекциите за 2 отсто или од 464 милиони денари на 455 милиони денари. Со ребалансот кај даночните приходи има намалување за 57,7 милиони денари или за … Continue reading

Posted in Актуелности | Leave a comment