Општина Прилеп го намали буџетот за 2 отсто

Општина Прилеп во септември направи прв ребаланс на буџетот за оваа година, намалувајќи ги проекциите за 2 отсто или од 464 милиони денари на 455 милиони денари.
Со ребалансот кај даночните приходи има намалување за 57,7 милиони денари или за околу 20 отсто.
Намалување од очекуваниот прилив за 25 отсто или за 3 милиони денари има кај неданочните приходи, пред се кај административните такси.
Од друга страна, со ребалансот на годинашниов буџет на Прилеп, за повеќе од половина се зголемуваат капиталните приходи. Така, општинската каса сега може да смета на вкупно 138 милиони денари. Тоа се приходите од легализацијата на дивоградбите и од концесиите.
Од Локалната самоуправа посочуваат дека нема да има нови вработувања, а планираните средства за тоа, 5,9 милиони денари ќе се користат во ставките за капитални стоки и услуги.
Општината ќе им даде и повеќе субвенции на јавните претпријатија „Комуналец”, „Пазари”, ЈП за урбанистичко планирање.

Извор: Денешен весник

Be Sociable, Share!
    This entry was posted in Актуелности. Bookmark the permalink.

    Comments are closed.