Почна постапка за ребаланс на буџетот на Општина Штип

Комисијата за финансирање, буџет и ЛЕР на Општина Штип ги прифати  предлог-измените и дополнувањето на буџетот на Општина Штип, со кои се предвидува намалување на приходната и на расходната страна.
Дополнувањата се со цел буџетот да биде оптимален и да се прилагоди на новата состојба заради помалку пари во буџетот од предвиденото.
Со новиот ребаланс штипскиот основен буџет се намали за над 5%. Општината собрала 750.000 евра помалку од планираното, при што најголемо потфрлање има кај даночните приходи кои годинава се во минус од 700.000 евра, а 50.000 евра помалку се собрани од т.н. неданочни приходи.
Финансиската дупка ја пополнуваат 490.000 евра капитални приходи кои годинава се наплатени повеќе од лани.
Со новиот ребаланс на буџетот се намалуваат пари во ставките изготвување на урбанистички планови за 120.000 евра, но за сметка на ова се зголемува ставката за договорни услуги за 58.000 евра и за одржување на патишта за 50.000 евра.

Извори: www.stip.gov.mk и ТВ Стар

Be Sociable, Share!
    This entry was posted in Актуелности. Bookmark the permalink.

    Comments are closed.